Lieve werkzoekenden,

We hebben het allemaal weleens gehad: die eerste dag van een nieuwe baan. Je komt binnen met je nieuwe outfit, frisse moed, en een hoofd vol dromen over hoe je de carrièreladder gaat beklimmen als een soort zakelijke Spider-Man. Maar wat niemand je vertelt, is hoe cruciaal psychologische veiligheid is in je nieuwe werk-ecosysteem. Daarom, speciaal voor jullie, een spoedcursus ‘Wat je moet weten voordat je ‘ja’ zegt tegen die nieuwe baan’. Zijn jullie er klaar voor?

 1. Het sollicitatiegesprek is ook jouw interview.
  Ja, je leest het goed. Het is niet alleen het bedrijf dat jou moet goedkeuren, jij moet ook het bedrijf goedkeuren. Vraag hoe ze omgaan met feedback, fouten en meningsverschillen. Is de sfeer daar zo stijf als een bevroren visstick of mag je nog ademen?
 2. Het ‘open-deur-beleid’ is soms een valstrik.
  Ze zullen zeggen: “We hebben een open-deur-beleid, kom maar langs met al je problemen.” Maar als de eerste de beste keer dat je binnenstapt, je meteen als een ‘probleemkind’ wordt bestempeld, ren dan zo hard als je kunt.
 3. Inwerkprogramma’s zeggen veel over een bedrijf.
  Krijg je een buddy toegewezen of word je in het diepe gegooid met de mededeling ‘zwemmen, visje, zwemmen’? Een goed inwerkprogramma kan het verschil maken tussen opbloeien en opbranden.
 4. Teambuilding is niet alleen voor survival experts.
  Kijk hoe het team met elkaar omgaat. Is de enige teambuildingactiviteit het jaarlijkse potje bowlen, of zijn er ook momenten waarop echt wordt gewerkt aan het teamgevoel?
 5. Feedback is als een tweesnijdend zwaard.
  Feedback krijgen is belangrijk, maar hoe het wordt gegeven, is nog belangrijker. Word je publiekelijk aan de schandpaal genageld of krijg je opbouwende feedback in een één-op-één gesprek?
 6. Het gras is groener waar je het water geeft.
  Ja, elk bedrijf heeft zijn problemen. Maar wordt er actief gewerkt aan oplossingen of wordt er alleen maar geklaagd bij de koffieautomaat?
 7. Een vertrouwenspersoon is geen luxe, maar een noodzaak.
  Is er iemand waarbij je terecht kunt als je ergens mee zit? Of moet je je problemen opkroppen tot je explodeert als een menselijke confettikanon?
 8. Leer de kunst van het ‘nee’ zeggen.
  Grenzen stellen is belangrijk. Als je op dag één al wordt gevraagd om het werk van drie mensen te doen, dan is het tijd om ‘nee’ te zeggen – tenzij je een geheime superkracht hebt, natuurlijk.
 9. Werk-privé balans is geen mythe.
  Als je meer tijd doorbrengt op kantoor dan met je geliefden, dan is het tijd om na te denken. Je werk is belangrijk, maar je leven is meer dan je werk.
 10. Tot slot: Vertrouw op je onderbuikgevoel.
  Als iets niet goed voelt, is de kans groot dat het ook niet goed is. Luister naar dat knagende gevoel. Je onderbuik is wijzer dan je denkt.

Dus, lieve mensen, voordat je die nieuwe baan begint, onthoud dat psychologische veiligheid net zo belangrijk is als je salarisstrookje. Je spendeert tenslotte een groot deel van je leven op je werk, dus zorg ervoor dat het een plek is waar je niet alleen groeit in je carrière, maar ook als persoon. En onthoud: de enige manier om een toxische werkomgeving te overleven, is er niet aan beginnen. Succes!