Weet je wat pas echt een flexibele geest vereist? Nee zeggen. Zonder je zen te verliezen. Zonder schuldgevoel. Zonder dat je collega’s je aankijken alsof je net het laatste stuk taart hebt gepakt. Dat, beste mensen, is de kunst van de ‘Nee’-Yoga. Een discipline zo verfijnd, dat zelfs de meest doorgewinterde yogi’s ervan kunnen zweten. Hier zijn de basisposities die elke kantoormedewerker zou moeten beheersen:

1. De standvastige lotus:

Deze houding is perfect voor als je baas met een ‘geweldig’ idee komt waarvan je weet dat het je het weekend gaat kosten. Zit rechtop, adem diep in en terwijl je uitademt, zeg je op kalme, maar standvastige toon: “Interessant idee, maar dit weekend heb ik al andere verplichtingen. Laten we een ander moment vinden.”

2. De gracieus grenzende krijger:

Voor de momenten dat je collega voor de zoveelste keer vraagt of je ‘even snel’ iets voor hem kunt doen. Stel je voor dat je in een krachtige krijgershouding staat, één voet stevig voor de ander, handen ineen gevouwen voor je borst. Zeg met gratie en vastberadenheid: “Ik wil je graag helpen, maar op dit moment is mijn focus nodig op [jouw huidige taak]. Laten we kijken hoe we dit kunnen inplannen.”

3. De geduldige boom:

Gebruik deze pose als een collega je weer eens in een roddelgesprek probeert te trekken. Stel je voor dat je zo standvastig en onwrikbaar staat als een boom, geworteld in integriteit. Met een serene glimlach zeg je: “Ik voel me niet comfortabel om over dit onderwerp te praten. Laten we ons richten op [werkgerelateerd onderwerp].”

4. De adem van afstand:

Perfect voor de momenten dat de stress je bijna overweldigt. Neem een moment voor jezelf, adem diep in en langzaam uit. Herinner jezelf eraan dat je het recht hebt om afstand te nemen en je eigen mentale ruimte te bewaken.

5. De meditatieve grensbewaker:

Als je merkt dat je aan het einde van je energie bent, gebruik dan deze meditatieve pose. Neem een moment van rust, sluit je ogen en stel je een beschermende barrière voor om je heen. Besluit dat alleen positieve energie en haalbare taken je barrière mogen passeren.

De ‘Nee’-Yoga is niet alleen een manier om grenzen te stellen, het is een manier om jezelf te respecteren en je eigen innerlijke vrede te bewaren. Dus de volgende keer dat iemand probeert je flexibiliteit te testen, herinner jezelf dan aan deze poses en adem diep in.

Namaste, mijn assertieve kantoorgenoten.