Leiderschap… wat verstaan we daar nou eigenlijk onder? Is het een term, een actie, een positie, of eerder een keuze? ‘Leiderschap: daar rol je vanzelf in. Soms bewust, maar vaak door omstandigheden’. Herkenbaar?

De wereld verandert. Jouw organisatie verandert. Persoonlijke ontwikkeling staat meer dan ooit bovenaan de agenda. Leidinggeven brengt uitdagingen met zich mee. Een goede reden dus om de dagelijkse rush een halt toe te roepen, een stapje terug te zetten en stil te staan bij jouw eigen gedachten, percepties en ideeën over leidinggeven. Wie ben ik als leidinggevende? Waarom wil ik leidinggeven? En wat kan ik nog verbeteren?

Wat vind je van jezelf?

‘Poe poe, daar vraag je me wat!’ Vinden we deze vraag niet allemaal moeilijk om te beantwoorden? We hebben er een idee over, maar we vinden het tegelijkertijd ook lastig om dit concreet en bespreekbaar te maken. Je teamleden spelen een belangrijke rol in de beoordeling hiervan.

Immers, jouw perceptie over jezelf als leidinggevende wordt niet enkel bepaald door jou als individu, maar mede door de omgeving en de mensen waar je nauw mee samenwerkt.

 

360° feedback

Tijdens de Flueres training ‘de 6 Succesfactoren van Leidinggeven’ vullen deelnemers onze eigen ontworpen 360° feedback vragenlijst in. Flueres onderkent 10 gedragingen die samen de mate van vertrouwen in een persoon, team of organisatie bepalen. Met de resultaten die hieruit voortkomen vergelijk je je jouw gedrag als leidinggevende met hoe jouw teamleden je scoren. Hoe zien zij jou als leidinggevende? Komen de resultaten overeen? En waar valt de meeste winst te behalen in jouw stijl van leidinggeven?

 

 

Opvallende resultaten

Uit de resultaten van de 360° feedback vragenlijst zijn dit de meest opvallende thema’s:

Teamleden vrijheid geven om het werk op hun manier te doen.

Het is belangrijk dat teamleden vrijheid krijgen om hun werk uit te voeren op de manier die voor hen prettig werkt. Autonomie is bovendien een onderdeel van het CAR-model van Deci & Ryan (1985) en dus een van de factoren die – wanneer er aan voldaan wordt – bijdraagt aan het vergroten van motivatie en duurzame inzetbaarheid.

Inzichtelijk maken tot welke resultaten acties moeten leiden / Transparant zijn in voortgang.

Men vindt het belangrijk dat het eigen werk ertoe doet én bijdraagt aan het behalen van het vooropgestelde doel. Het zorgt ervoor dat je je deel voelt van het geheel. Maak als leidinggevende duidelijk tot welke resultaten bepaalde acties moeten leiden, door goed te onderbouwen wanneer en waarom resultaten achterblijven en door correcte en volledige informatie te verstrekken aan je teamleden. In dit hele proces van het stellen van een doel tot het bereiken van resultaten is het belangrijk dat je transparant bent in de voortgang die je boekt.

Persoonlijke ontwikkeling bespreekbaar maken.

Persoonlijke ontwikkeling staat bij leidinggevenden vaak hoog op de agenda. Blijf werken aan je eigen ontwikkeling en die van je teamleden, maak hun ontwikkeling bespreekbaar en laat zien dat jullie vooruit gaan. Alleen dan zorg je ervoor dat jouw team ook op de langere termijn kan voldoen aan de gestelde eisen.

 

 

Vertrouwen in teams is cruciaal

Tijdens de training ‘de 6 Succesfactoren van Leidinggeven’ staan we stil bij het belang van vertrouwen binnen teams en jouw rol als leidinggevende hierin. We gaan in gesprek over wat er al goed gaat binnen het team en wat er beter kan. Op één lijn komen en gezamenlijke ideeën hebben hierover bevordert de samenwerking en zo dus ook het vertrouwen van de organisatie als geheel.